Meclis Çalışmaları

08/10/2019

BAYRAKLI BELEDİYE MECLİSİNİN 2019 YILI EKİM AYI TOPLANTISININ 08.10.2019 TARİHLİ III. BİRLEŞİMİNİNE AİT TUTANAK

HAZIR BULUNANLAR    :

Belediye  Başkanı                 : Serdar SANDAL

Üyeler                                    : İsmail SARI- Mehmet TOPTAŞ- İbrahim BALIKÇI- Hulisi BAŞARAN- Yeşim TEKOĞLU- Gamze Gül ÇAMUR- İrfan ÖNAL- Cindi Can POLAT-Serap KESKİN- İpek KUL- Nilgün ALPASLAN- Osman AKSEKİ- Zehra ONGUN- Gönül GÜNGÖR- Ali UĞUREL- Emel ARSLAN HÜR- Ertuğrul CİVELEK- Hasan KARABAĞ- Alim ÇANKAYA- Metin UYMA- Mukaddes IŞIN- Şentürk APAYDIN- Kıyasettin AYDEMİR- Şeyhmus BIÇAKÇI- Dilek YILDIZ-  Osman SAĞLAM- Abdullah AKTAŞ- Seyfettin ATBAŞ- Murat PERVANE- Ahmet ÖZTEP- Emre DEMİR- Orhan TEMİZ- Muhammet ŞAHİN- Derviş KABACIK.

HAZIR BULUNMAYANLAR: Özgür HIZAL- Mikail BİLİCİ- Hayrullah TELLİ.

I. BAŞKAN TARAFINDAN MECLİSİN AÇILMASI

BAŞKAN- Evet saygıdeğer meclis üyeleri, değerli konuklar gerekli çoğunluğumuz vardır. Ekim ayı meclisinin üçüncü oturumunu açıyorum.

II. GEÇMİŞ TOPLANTI TUTANAĞININ OYLANMASI

 

04.10.2019 tarihli Meclis Tutanağı.

 

BAŞKAN- Gündemimizin ikinci maddesi, geçmiş toplantı tutanağının oylanması. Yeşim Hanım.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım oylanmasını talep ediyoruz başkanım.

BAŞKAN- Abdullah Bey.

Abdullah AKTAŞ- Oylanması uygundur başkanım.

BAŞKAN- Evet, geçmiş toplantı tutanağını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

III. BİRİMLERİN ÖNERGELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

BAŞKAN- Yeşim Hanım.

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım 1 dâhil 1’den 15’e kadar aynı konular hisse satışları. Hepsinin Plan Bütçe, Hukuk, İmar komisyonlarına havalesini talep ediyoruz.

BAŞKAN- Abdullah Bey.

Abdullah AKTAŞ-  İlgili komisyonlara sevki uygundur başkanım.

BAŞKAN- Evet arkadaşlar birimlerden gelen önergelerden 1 dâhil 15’e kadar, 15 de dâhil olmak üzere tüm önergeleri ilgili komisyonlara havale ediyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir. Arada dil sürçmesi olabiliyor tabi.

IV. DİLEK VE TEMENNİLER

 

BAŞKAN- Söz almak isteyen arkadaşımız. Evet, Mikail Bey yok. Söz alanda yok. Evet, buyurun.

 

Emel ARSLAN HÜR- Sayın başkanım meclis üyesi arkadaşlarım ve misafirlerimiz, bürokratlarımız hepinizi saygı ve sevgi ile selamlıyorum. 6 Ekim1990 yılında Ankara da evine gönderilen bombalı bir paketle katledilen çağdaş, ilahiyatçı, Atatürkçü Türkiye’nin kadın aydın yazarı Bahriye ÜÇOK’u saygı ve minnetle anıyorum, faillerini kınıyorum. Unutmadık, unutturmayacağız. Teşekkür ederim.

 

BAŞKAN- Biz teşekkür ederiz. Var mı arkadaşlar başka söz almak isteyen arkadaş? Buyurun Abdullah Bey.

 

Abdullah AKTAŞ- Herkese hayırlı akşamlar diliyorum. Bildiğiniz gibi daha önce Ak Parti grubu olarak rayiç bedellerin düşürülmesiyle ilgili bir önerge vermiştik. Cumhuriyet Halk Partisi gurubu da sağ olsunlar önergeye destek verdiler ve oy birliği ile geçti. Bunun akabinde de ilgili müdürlüklerimiz çalışmalar yaptı rayiç bedellerin düşürülmesiyle geriye dönük tekrar değerlendirilmesiyle ilgili çalışmalar yapıldı. Bende ilgili müdürümüzle zaman zaman konuyu görüştüm, eğer müdürümüz buradaysa meclisimizde bilgilendirilmesi hem canlı yayın izleyen insanlarımız var, vatandaşlarımız var. Onlarında bilgilendirilmesi amacıyla bir açıklama yapabilirlerse seviniriz.

 

BAŞKAN- Arkadaşımız burada herhalde değil mi? Evet verelim, Ersin Bey buyurun.

 

Ersin TEKELİ (Emlak İstimlâk Müdür V.)- Daha önceden alınmış bu rayiç bedellerle ilgili güncellemeyle ilgili bugün bir tane dosyayı onayladık. Önümüzdeki Salı günü meclise geliyor. Daha önceden alınan bu başvuruların mal sahiplerini arıyoruz, tekrar itiraz dilekçeleri alıyoruz yaklaşık 10 tane dosyamız var, bu 10 tane dosya önümüzdeki encümene hepsinin tekrar rayiç bedellerinin belirlenmesiyle ilgili talepleri alacağız. Salı günü bitirmiş olacağız başkanım bu 10 tane dosyayı.

 

BAŞKAN- Tamam teşekkür ederiz.

 

Abdullah AKTAŞ- Bir konu daha var başkanım. Ayrıca Ersin Beye teşekkür ediyorum bu konuda baya bir çaba gösterdi. Şimdi bu Tınaztepe Hastanesinin önünde bir arazimiz var, Bayraklı Belediyemize ait daha önce bir 55 Milyonluk kredi çekilmişti buranın sosyal tesis, sosyal donatı alanı yapılmasıyla ilgili. Hatta içinde düğün salonları, nikâh sarayı, spor salonları vs. bir bina şeklinde düşünülüyordu. Oranında ruhsat çalışmalarının bittiğini biliyorum ben, projesinin hazırlandığını biliyorum. Şimdi vatandaşlar soruyorlar, burası ne zaman hayata geçirilecek diye? Ne zaman başlanacak diye?

 

 

 

BAŞKAN- Şimdi bütün kamu yatırımlarının durduğu bir ortamda, bizimde bütçe gelirlerimizin belli olduğu bir ortamda oradaki bu ölçekteki bir yatırıma şuan girebilme gücümüz yok. Aslında biz o bölgeyi sigorta borçlarımıza mahsup olmasıyla ilgili sigortayla konuştuk, sanıyorum olumlu sonuç vermedi çabalarımız. Oradan bir grup arkadaşımız bu yerin yeterli olduğu, bir grup da yetersiz olduğuyla ilgili ama sonuç itibari ile o süreci tamamlayamadık. Şimdi orayla ilgili yeni bir projemiz var, bunu da sanıyorum Büyükşehir ile beraber çözeceğiz. Bizim Dünya Çocuk ve Gençlik Kenti projemizin en önemli unsurlarından bir tanesi de çocuk parlamentosu gibi, spor kompleksleri gibi ve bizim en çok zorlanabileceğimiz alanlardan bir tanesi, Çocuk ve Gençlik Hastanesiydi. Sanıyorum Eşrefpaşa Hastanesiyle bir görüşmemiz var, onu becerebilirsek olumlu sonuçlandırabilirsek eğer hep beraber Bayraklıya çok donanımlı, çok nitelikli bir çocuk ve gençlik hastanesi kazandırırız diye düşünüyorum, o yönde çalışıyoruz ama geçmişte yapılan projeyi şuan bireysel olarak Bayraklı Belediyesinin hayata geçirebilmesi şansı bugün için çok mümkün değil. Benzer şekilde diğer kamuya tahsis ettiğimiz özellikle Milli Eğitime tahsis ettiğimiz alanlar var bunlarla da ilgili gerekli kamu birimlerimizle istişare halindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Büyükşehir Belediyeleri ile yaptığı toplantı aslında toplumun tüm kesimlerine umut oldu, ben diliyorum ki Sayın Cumhurbaşkanının bu başlattığı havanın tüm bürokraside de artık karşılık bularak bazı mevcut sorunların giderilmesiyle ilgili yeni bir yol açılsın istiyoruz ama sanırım bu birazcık süreç alacak. Bizim bu anlamdaki bütün çaba, girişim ve gayretlerimize akıl almaz itirazlar geliyor, bunları da sizlerle paylaşacağız zaten görüşeceğiz. İnanıyorum ki Cumhurbaşkanımızın o sağladığı o atmosferden bürokratlarımız da çok kısa bir süre içerisinde gerekli dersleri alırlar ve işleri zorlaştırma yerine daha da kolaylaştırarak yardımcı olurlar diye düşünüyorum. Öyle olursa birçok projemizin önünü çok daha rahat açmış olabiliriz yani, bizim ilk turda düşündüğümüz mesele bir defa israfı önlemek ve gelir arttırıcı tedbirler uygulamak. Diğer bir aşama ise gerçekten borçların yapılandırılabilmesi özellikle kamuya olan ciddi borcun Vergi Dairesi ve sigortaya olan ciddi borcun, bu borç aynı zamanda şirketin üzerinde de ciddi bir kambur. Doğal olarak biz her ne kadar ihale komisyonu oluşturmak ile ilgili çalışıyorsak ta bu ihale komisyonunun en önemli ayaklarından bir tanesi şirketlerin ihaleye girebilmesi ama şirket vergi borcundan dolayı ihaleye giremediği için fiyat kontrolleriyle ilgili ciddi bir sıkıntı var. Umarım çok kısa bir süre sonra bunu da aşmış oluruz diye düşünmüyorum. Buyurun.

 

Abdullah AKTAŞ- Şimdi engelli merkezimize giden yolları daha önce gündeme getirmiştim, düzenlenmesiyle ilgili dün akşam bir fotoğraf geldi önüme inanın çok şaşırdım desem yeri var size göstersem sizde şaşırırsınız. Kaldırımın ortasına bu yere battı çıktı tarz olan çöp tenekelerini koymuşuz belediye olarak engellinin bir tanesi de gelmiş sağdan geçemiyor arabası var soldan geçemiyor o şekilde fotoğrafını çekip göndermişler. Şimdi biz engelliler merkezimize engellilerimizi taşıyamazsak belediye olarak, ya da birde setler koyarsak bu vatandaşlarımıza nasıl yardımcı olacağız? Oradaki o battı çıktı çöp konteynırlarının biran önce kaldırılması lazım ya da biraz ileri ya da öne çekilmesi lazım. Yani tekerlekli sandalyeli bir vatandaşın geçebilmesi gerçekten engelleyecek vaziyette konulmuş.

 

BAŞKAN- Bu benim bildiğim bir sorun değil, ama siz söyledikten sonra bilgi sahibi olduk, engelli yurttaşlarımızın bu anlamda bir sıkıntısı ve oradaki o çöp konteynırları bir sıkıntı oluşturuyorsa tabi ki gerekli tedbirleri alırız. İlgili arkadaşlarımız incelesinler nedir, ne değildir? Gerekli tedbirleri alsınlar. Evet, arkadaşlar, Yeşim Hanım bir dilek ve temenniniz yok mudur meclisimizle ilgili grup adına?

 

Yeşim TEKOĞLU- Bugün olmasın başkanım, Perşembe günü zaten yoğun geçecek performans ve bütçe’yi görüşeceğiz.

 

BAŞKAN-  Evet Perşembe yoğun. Bir de Perşembe 4 de toplantımız vardı değil mi?

 

V. TOPLANTIYA KATILAMAYAN MECLİS ÜYELERİNİN MAZERETLERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

 

BAŞKAN- Evet toplantıya katılmayan meclis üyelerimizin mazeretlerini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir. Bir sonraki toplantımız…

 

VI. 4. BİRLEŞİMİN GÜN VE SAATİNİN TESPİTİ.

Yeşim TEKOĞLU- 10 Ekim Perşembe 2019 saat 18.00 da.

 

BAŞKAN- Evet bir sonraki toplantımız, 10 Ekim Perşembe 2019 saat 18.00 de. Herkese iyi akşamlar diliyorum.

 

 

 

Serdar SANDAL

Belediye  Başkanı

 

 

 

                                                                       Mukaddes IŞIN                                İpek KUL

                                                                                 Üye                                               Üye