Meclis Çalışmaları

01/06/2017

 

BAYRAKLI BELEDİYE MECLİSİNİN 2017 YILI HAZİRAN AYI TOPLANTISININ 01.06.2017 TARİHLİ I. BİRLEŞİMİNİNE AİT TUTANAK

 

HAZIR BULUNANLAR    :

Meclis Başkanı                      : Hasan KARABAĞ.

 

Üyeler                                    : Ali ALAN- Ayşegül BAHADIR- Cindi Can POLAT- Emre MARAZ- Fahrettin ORANDI- Fatma ATALAY- Fatma Duygu KUMAŞ- Faysal YILDIZ-  Gönül VURAL- Hatice TATLI-  Hamdi VATANSEVER- Münir DEMİR- Mustafa ÇEKİÇCİ- Necati YILDIZ- Nail KURTULUŞ- Ramazan BULUT- Sema TURAN- Şeref BALBAY- Veli TOPAL- Yeşim TEKOĞLU- Ali KÖKOĞUZ- Abdullah AKTAŞ- Adem SEÇİLMİŞ- Ali ŞENAY- Aynur ÇETİN- Hayrettin GÜNGÖR- İsmail YAĞCI- Kemal BÜYÜKKESİM- Latif AYDEMİR- Mikail BİLİCİ- Rukiye BAYRAK KARATAŞ- Tarkan DÜZMAN- Tahsin ÜNAL.

 

HAZIR BULUNMAYANLAR: Gamze Gül ÇAMUR, Hasan KARABAĞ, Mustafa KARAMAN, Çağlar HASPOLAT.

 

I. BAŞKAN TARAFINDAN MECLİSİN AÇILMASI VE MECLİSİN BİLGİLENDİRİLMESİ

BAŞKAN- Evet, İstiklal Marşımız ve Saygı Duruşumuz. Evet, arkadaşlar bugünkü meclisimizi açmış bulunuyoruz. Öncelikle herkesin ve tüm İslam âleminin Ramazan ayını kutluyorum ve hayırlı geçmesini diliyorum. Şırnak ta kaybettiğimiz ve kazada kaybettiğimiz şehitlerimiz içinde Allahtan rahmet diliyorum, inşallah azalır bu sayılar ve tamamen biter. Gündeme geçiyorum.

II. BİR ÖNCEKİ MECLİS TUTANAĞININ OYLANMASI

05.05.2017 tarihli Meclis Tutanağı.

BAŞKAN- Bir önceki meclis tutanağının okunmuş gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

III. BELEDİYE BAŞKANI VE MECLİS ÜYELERİNCE GÜNDEME İLAVE EDİLMESİ İSTENEN ÖNERGELERİN GÖRÜŞÜLMESİ

BAŞKAN- Belediye başkanı ve meclis üyelerince önerge var.

Mikail BİLİCİ- Sayın başkan benimde iki sözlü önergem olacak.

BAŞKAN- İki sözlü önergeniz olacak, buyurun kısa kısa alalım.

Mikail BİLİCİ- Sayın başkanım meclis üyelerimiz mevcut bizde bunların içindeyiz. Belediye meclis üyelerimizin geçen denetim komisyonundayken, açıklama yapıyorum önergenin anlaşılabilmesi için. Mali işlerden sorumlu başkan yardımcılarımıza, meclis üyelerimizin aylık maliyeti ne kadar diye sordum, 20 bin civarında dedi. Kişi başına bölündüğünde 500-600 liralık bir rakam yapıyor meclis üyesi arkadaşlarımızın maliyeti bu belediyemize. Bazı meclis üyesi arkadaşlarımız var örneğin; Ali Bey, Aynur Hanım gibi sadece komisyonlarda değiller meclis toplantılarına da geliyor bunlar 200 lira civarında bir rakam alıyor. Ben tek komisyondayım 600 civarı rakam alıyorum, bazıları da 1500-2000 civarında alıyor bunun ortalaması 500-600 civarında bir rakam. Şimdi benim sayın başkandan ricam, mevcut bütçe ciddi rahatsızlık yarattı bende açık vermesi, faiz rakamları üzücü rakamlar. Ben bu olayın birinci derece sorumlusu bizsek ikinci derece sorumlularını yani; sizin, bürokratlarınızın ve başkan yardımcılarınızın da maaşlarının belediyeye maliyetlerini meclis üyelerimizle beraber, önümüzdeki hafta bu bilgiyi verirlerse bize işte başkanımızın aylık maliyeti bu, meclis üyelerimizin aylık maliyeti bu, bürokratımızın başkan yardımcımızın maliyeti bu diye. Böyle bir çalışma yaptırabilirseniz biz yerimizi yurdumuzu bilelim burada sayın başkanım. Mecliste hem görüntüsü hoş değil bir de gelecek dönemdeki…

BAŞKAN- Buradaki sorunuz ne? Meclis üyelerinin hoş görüsü ne yani onu bir aç.

Mikail BİLİCİ- Hoşgörüsü dediğim.

BAŞKAN- Durumu hoş görülü değil.

Mikail BİLİCİ- İktisatta sayın başkan işin maliyeti bedeliyle ölçülür. Bizim burada ayda 500 liralık bir rakamla söylevlerdeki bedele katlanmayalım, biz halimizi bilelim. Yani; benim anlattıklarım belki doğru olmayabilir.

BAŞKAN- Soruyu anlayalım, biz soruyu anlamadık daha. Şimdi meclis üyelerinin huzur hakları kanunla belirlenmiş kanunen verilen rakamlar. Yani belediyenin belediye başkanının değiştirme şansı yok. Belediye başkanının maaşına mı bağlı sizin huzur haklarınız? Arttırırsanız sizinki de artar.

Mikail BİLİCİ- Sayın başkanım benim rahatsızlığım şurada. Bütçede 64 milyonluk açık verip, mevcut belediye bütçemizde 64 milyonluk bir açık var.

BAŞKAN- Nereden çıkardın 64 milyonu.

Mikail BİLİCİ- 64 milyon faizle transferle kısa vade uzun vade 64 bin. 

BAŞKAN- Soruyu soralım soruyu. Soru önergen nedir?

Mikail BİLİCİ- Önergem şu, bizim belediyenin üst kademesinde bu bütçede bu sıkıntıyı izah edenlerin bayraklı belediyesine maliyeti ne? Bu bütçe bu açık özel sektörde olsa bunların hiçbirine bir bardak su vermezler bu başlıca bir örnek.

BAŞKAN- Devlet belirliyor bunların maaşını. Devlet memurunun maaşı… Evet, konu anlaşıldı. Bir dakika arkadaşlar diğer soru?

Mikail BİLİCİ- Diğer sorumda, yine bu gecekondu bölgelerinde sıkıntı var. Bayanların mirasta sıkıntı yaşadıklarını bir kaçında tanığım. Bir yerlere dayıyorlar işte şu sebepten dolayı, bu sebepten bayanlarda babalarının karşısına geçtiğinde şundan dolayı cevap verme ortamı yok. Sizin beğenmediğiniz bir komisyon vardı Kadın Erkek Eşitliği komisyonu.

BAŞKAN- Nereden çıkardın benim beğenmediğimi.

Mikail BİLİCİ- Beğenmiyorsunuz canım komisyonu laf olsun diye adımızı yazıyorlar beğenmiyorsunuz laf ediyorsunuz ya. Neyse sayın başkanım oraya biz bir ilahiyatçı o komisyona…

BAŞKAN- İlahiyatçı?

Mikail BİLİCİ- İlahiyatçı bir tanede sosyolog verirseniz biz bu…

BAŞKAN- Sevgili Mikail komisyon çağırabilir onları veremiyoruz da çağırabilir.

Mikail BİLİCİ- Bunların evine gidilsin sayın başkanım. O babasıyla, o bayanlarla o erkeklerle bir karşılaşalım bir konuşalım. Benin rahatsızlığım şu…

BAŞKAN- Getir ismini sen kimse o mağdurlar. Bayanların isimlerini getir biz komisyona görev verelim biz onları, anlaşıldı. Evet, arkadaşlar bunlar gündeme alınacak konular değil, meclisin konusu değil bunlar.

Mikail BİLİCİ- Sayın başkan bu rakamlar gündeme alınacak rakamlar önemli değil, nasıl önemli değil?

BAŞKAN- Yani gündemle alakalı değil, meclisi ilgilendirmez bunlar, kamunun belirlediği ücretler bunlar. Kanunla belirlenmiş memur ücretleri.

Mikail BİLİCİ- Sizin bürokratlarınızın birinci derece rakamlarını bilmiyoruz. Bunlar…

BAŞKAN- Sen bilmesen meclise gelmiş adam… Devlet memurunun maaşını bilmiyor musun sen? Evet, arkadaşlar Mikail bazen üzüyor beni, bazen güzel şeyler söylüyor bazen de böyle…

1- (İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ-2768) Belediye Meclisimizin 02.05.2014 tarih 42 sayılı kararı ile ihdas edilen 1 adet 1 dereceli Peyzaj Mimarı kadrosunun iptal edilerek yerine 1 adet 3 dereceli Şehir Plancısı kadrosunun ihdas edilmesi hk.

BAŞKAN- Bu maddenin gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

2- (DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-1172) Belediyemiz hizmetlerinin daha etkin ve verimli yürütülmesi için müdürlüğümüz bünyesinde kullanılmak üzere 1 adet Otobüs (Sürücü dahil en az 27 kişilik) ihtiyacının 237 sayılı Taşıt kanunun 10.maddesine istinaden 2017 yılı bütçesinden satın alınması hk.

 

Veli TOPAL- Plan Bütçe komisyonuna havale edilmesini öneriyoruz.

BAŞKAN- Bu maddenin gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

3- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-3600) Bayraklı ilçesi, Emek Mahallesi, 25M-ID pafta, 37129 ada, 12 nolu parseldeki 561/10711 (11,22 m2) Belediyemiz hissesinin 3194 sayılı yasanın 17.maddesi gereğince parseldeki diğer hissedara hissesi oranında satılıp satılmaması hk.

BAŞKAN- Bu maddenin gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

4- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-3615) Bayraklı ilçesi, Turan Mahallesi, 25M-IID pafta, 36929 ada, 27 nolu parseldeki 46405/2172852 (4,99 m2) ve 2401/11682 (48,02 m2); toplamda (53,01 m2) Belediyemiz hissesinin 3194 sayılı yasanın 17.maddesi gereğince parseldeki diğer hissedara satılıp satılmaması hk.

BAŞKAN- Bu maddenin gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

5- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-3730) Bayraklı ilçesi, Turan Mahallesi,      25M II D pafta, 36929 ada, 31 nolu parseldeki 3857/14457 (38,57 m2) Belediyemiz hissesinin 3194 sayılı yasanın 17.maddesi gereğince parseldeki diğer hissedara satılıp satılmaması hk.

 

BAŞKAN- Buda önerge mi? Başkanlık önergesi mi? Bu maddenin gündeme alınmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir. Arkadaşlar hemen bir iki açıklama yapayım. Bu bizim parseller üzerindeki haciz konusu sona gelmek üzere bir arkadaşımız Hukukçu Ankara’ya gitti. Konya’daki mahkemenin kararının bir üst mahkemedeki itirazını yapmamız sebebiyle zaten otomatik kalkıyor ama Danıştay Kurulu kararı olayı tümden kaldıracak. Danıştay karar verdi de Genel Kurula itiraz ettiler biliyorsunuz. Bir Avukat arkadaşımız Ankara da dönmüş olmalı şu saate kadar, önümüzdeki günlerde parseller üzerindeki ipoteklerimiz kalkacak buda sıkıntıdan kurtaracak birçok bekleyen arkadaşlarımız var. Evet, buyurun.

Veli TOPAL- Sayın başkanım gündemler dağıtıldı. Gündemdeki konuların gündemde yazıldığı şekliyle okunmasını öneriyoruz.

IV. BİRİMLERDEN GELEN ÖNERGELERİN GÖRÜŞÜLMESİ

BAŞKAN- Bu maddelerin gündemde yazıldığı şekliyle okunmasını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir. Evet, buyurun.

1- (İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ-2643) Belediyemizde sözleşmeli olarak görev yapacak olan 1 adet Eğitmen’e ödenecek aylık net ücretin belirlenmesi hk.

Veli TOPAL- Bu maddenin Plan Bütçe komisyonuna sevkini öneriyoruz.

BAŞKAN- Bu maddenin Plan Bütçe komisyonuna sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

2- (İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ-2679) Belediyemizde sözleşmeli olarak görev yapacak olan 1 adet Mimar’a ödenecek aylık net ücretin belirlenmesi hk.

Veli TOPAL- Bu maddenin Plan Bütçe komisyonuna sevkini öneriyoruz.

BAŞKAN- Bu maddenin Plan Bütçe komisyonuna sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

3- (ZABITA MÜDÜRLÜĞÜ-1607) Bayraklı Belediyesi Pazaryerleri Yönetmeliği hk.

Veli TOPAL- Bu maddenin Hukuk, Esnaf, Sanatkarlar ve Pazaryeri, Çevre ve Sağlık ve Kent Konseyi komisyonlarına sevkini öneriyoruz.

BAŞKAN -Bu maddenin Veli TOPAL Bey’in önerdiği komisyonlara sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

4- (KÜLTÜR VE SOSYAL İŞLER MÜDÜRLÜĞÜ-680) 8 - 12 Temmuz 2017 tarihleri arasında Macaristan'da düzenlenecek olan "Uluslararası Yaz Sanat ve Müzik-Folklör Festivali'ne" katılım hk.

Veli TOPAL- Bu maddenin Kültür ve Sosyal Hizmetler komisyonlarına sevkini öneriyoruz.

BAŞKAN – Bu maddenin Kültür ve Sosyal Hizmetler komisyonlarına sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

5- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-3414) İzmir ili, Bayraklı ilçesi, Yamanlar Mahallesi, 25875 Ada, 4 nolu parselde kayıtlı taşınmazın, "Temel Eğitim Alanı" olarak imar planındaki amacı doğrultusunda kullanılmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı adına tahsis yapılıp yapılmaması hk.

Veli TOPAL- Bu maddenin İmar, Eğitim ve Hukuk komisyonlarına sevkini öneriyoruz.

BAŞKAN – Bu maddenin İmar, Eğitim ve Hukuk komisyonlarına sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

6- (İNSAN KAYNAKLARI VE EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ-2768) Belediye Meclisimizin 02.05.2014 tarih 42 sayılı kararı ile ihdas edilen 1 adet 1 dereceli Peyzaj Mimarı kadrosunun iptal edilerek yerine 1 adet 3 dereceli Şehir Plancısı kadrosunun ihdas edilmesi hk.

BAŞKAN- Bu maddenin kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

7- (DESTEK HİZMETLERİ MÜDÜRLÜĞÜ-1172) Belediyemiz hizmetlerinin daha etkin ve verimli yürütülmesi için müdürlüğümüz bünyesinde kullanılmak üzere 1 adet Otobüs (Sürücü dahil en az 27 kişilik) ihtiyacının 237 sayılı Taşıt kanunun 10.maddesine istinaden 2017 yılı bütçesinden satın alınması hk

 

Veli TOPAL- Plan Bütçe komisyonuna sevkini öneriyoruz.

BAŞKAN- Bu maddenin Plan Bütçe komisyonuna sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

8- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-3600) Bayraklı ilçesi, Emek Mahallesi, 25M-ID pafta, 37129 ada, 12 nolu parseldeki 561/10711 (11,22 m2) Belediyemiz hissesinin 3194 sayılı yasanın 17.maddesi gereğince parseldeki diğer hissedara hissesi oranında satılıp satılmaması hk.

Veli TOPAL- Plan Bütçe ve Hukuk komisyonlarına sevkini öneriyoruz.

BAŞKAN- Bu maddenin Plan Bütçe ve Hukuk komisyonlarına sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

9- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-3615) Bayraklı ilçesi, Turan Mahallesi, 25M-IID pafta, 36929 ada, 27 nolu parseldeki 46405/2172852 (4,99 m2) ve 2401/11682 (48,02 m2); toplamda (53,01 m2) Belediyemiz hissesinin 3194 sayılı yasanın 17.maddesi gereğince parseldeki diğer hissedara satılıp satılmaması hk.

 

Veli TOPAL- Plan Bütçe komisyonuna sevkini öneriyoruz.

BAŞKAN- Bu maddenin Plan Bütçe ve Hukuk komisyonuna sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

10- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-3730) Bayraklı ilçesi, Turan Mahallesi, 25MIID pafta, 36929 ada, 31 nolu parseldeki 3857/14457 (38,57 m2) Belediyemiz hissesinin 3194 sayılı yasanın 17.maddesi gereğince parseldeki diğer hissedara satılıp satılmaması hk.

 

Veli TOPAL- Plan Bütçe ve Hukuk komisyonlarına sevkini öneriyoruz.

BAŞKAN- Bu maddenin Plan Bütçe ve Hukuk komisyonuna sevkini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

V. KOMİSYONLARDAN GELEN RAPORLARIN GÖRÜŞÜLMESİ

1- (RUHSAT VE DENETİM MÜDÜRLÜĞÜ-1598) Bayraklı Belediyesi Ruhsat ve Denetim Müdürlüğü Görev, Yetki ve Sorumlulukları Yönetmeliğinde yapılan değişikliklerin kabulüne ilişkin Hukuk, Eğitim, Sosyal İşler, Esnaf - Sanatkarlar ve Pazaryeri Komisyonları (oy birliği) orak raporu.

Veli TOPAL- Komisyonlardan geldiği gibi oylanmasını öneriyoruz başkanım.

BAŞKAN- Bu maddenin komisyonlardan geldiği gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

2- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-2671) Bayraklı Belediye Meclisinin 06.01.2017 tarihli ve 11 sayılı Meclis Kararı ile Bayraklı ilçesi, Osmangazi Mahallesi 579 nolu Sokağa "Şehit Polis Fethi Sekin Sokak" ismi verilmesi kabul edilmiş ancak söz konusu isim Bayraklı ilçesi, Adalet Mahallesi ile Konak ilçesi, Çınarlı Mahallelerinin ortak caddesi olan İslam Kerimov Caddesine verilmiş olduğundan; Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğin 14. maddesine göre Belediye sınırları içinde birden fazla cadde ve sokağa aynı isim verilemeyeceğinden:  06.01.2017 tarihli ve 11 sayılı Meclis Kararının iptali ve Osmangazi Mahallesi, 579 sokağın adının "Kahraman Şehit Polis Fethi Sekin Sokak" olarak değiştirilmesinin kabulüne ilişkin Hukuk, Eğitim, Kültür, Sosyal İşler, Mahalle Sınırları Tespit Komisyonları (oy birliği) ortak raporu.

Veli TOPAL- Komisyonlardan geldiği gibi oylanmasını öneriyoruz başkanım.

BAŞKAN- Bu maddenin komisyonlardan geldiği gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

3- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-2479) Bayraklı ilçesi, Bayraklı Mahallesi, 25N-2A pafta, 32877 ada, 8 nolu parseldeki 1/235 Belediyemiz hissesinin 3194 sayılı yasanın 17.maddesi gereğince parseldeki diğer hissedarlara hisseleri oranında satışının kabulüne ilişkin Plan Bütçe, Hukuk Komisyonları (oy birliği) ortak raporu.

Veli TOPAL- Komisyonlardan geldiği gibi oylanmasını öneriyoruz başkanım.

 

BAŞKAN- Bu maddenin komisyonlardan geldiği gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

4- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-2577) Bayraklı ilçesi, Emek Mahallesi, 25M-IC pafta, 37121 ada, 15 nolu parseldeki 573/43159 Belediyemiz hissesinin 3194 sayılı yasanın 17.maddesi gereğince parseldeki diğer hissedarlara hisseleri oranında satışının kabulüne ilişkin Plan Bütçe, Hukuk Komisyonları (oy birliği) ortak raporu.

Veli TOPAL- Komisyonlardan geldiği gibi oylanmasını öneriyoruz başkanım.

 

BAŞKAN- Bu maddenin komisyonlardan geldiği gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

5- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-2450) Bayraklı ilçesi, Bayraklı Mahallesi, 25N IID pafta, 32831 ada, 20 nolu parseldeki 2537/16694 Belediyemiz hissesinin 3194 sayılı yasanın 17.maddesi gereğince parseldeki diğer hissedarlara hisseleri oranında satışının kabulüne ilişkin Plan Bütçe, Hukuk Komisyonları (oy birliği) ortak raporu.

Veli TOPAL- Komisyonlardan geldiği gibi oylanmasını öneriyoruz başkanım.

 

BAŞKAN- Bu maddenin komisyonlardan geldiği gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

6- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-2578) Bayraklı ilçesi, Bayraklı Mahallesi, 25N-IC pafta, 25531 ada, 1 nolu parsel ile ilgili Belediye Meclisimizin almış olduğu 04.01.2010 tarih ve 10/09 sayılı kararın iptal edilerek,  59/76 (177,00 m2)   Belediyemiz hissesinin 3194 sayılı yasanın 17.maddesi gereğince parseldeki diğer hissedarlara hisseleri oranında satışının kabulüne ilişkin Plan Bütçe, Hukuk Komisyonları (oy birliği) ortak raporu.

BAŞKAN- Bu maddenin komisyonlardan geldiği gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

7- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-3008) Mülkiyeti Belediyemize ait Bayraklı ilçesi, Bayraklı Mahallesi, 26N 3D pafta, 33118 ada,1 parsel 399,00 m2 yüz ölçümlü taşınmaz malın gecekondu hak sahibine satışının kabulüne ilişkin Plan Bütçe, Hukuk, Sosyal Konutlar Komisyonları (oy birliği),  İmar, Çevre ve Sağlık Komisyonları (oy çokluğu) ortak raporu.

BAŞKAN- Bu maddenin komisyonlardan geldiği gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. İmar, Çevre ve Sağlık Komisyonları ortak raporu oy birliğine mi dönüştü? Peki tamam. Oy çokluğu olarak çıkmış olan İmar, Çevre ve Sağlık Komisyonları ortak raporunun oy birliği olarak düzeltilmiş şekliyle ve Plan Bütçe, Hukuk, Sosyal Konutlar Komisyonları ortak raporunun komisyondan geldiği şekliyle kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

8- (EMLAK VE İSTİMLAK MÜDÜRLÜĞÜ-2449) Mülkiyeti Belediyemize ait Bayraklı ilçesi, Turan Mahallesi, 25MIIA pafta, 36712 ada, 11 parsel 256,00 m2 yüz ölçümlü taşınmaz malın gecekondu hak sahibi varislerine satışının kabulüne ilişkin Plan Bütçe, İmar, Hukuk Komisyonları (oy birliği) ortak raporu.

BAŞKAN- Bu maddenin komisyonlardan geldiği gibi kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

9- (PLAN VE PROJE MÜDÜRLÜĞÜ-520) Bayraklı ilçesi, Mansuroğlu Mahallesi, 24N-IIb pafta, 14105 ada, 1 nolu parsele ilişkin İzmir Büyükşehir Belediye Meclisinin 17.02.2017 tarih ve 05.214 sayılı kararı ile değişiklikle onaylanan 1/1000 ölçekli imar planı değişikliğine askı sürecinde yapılan itirazın reddine ilişkin İmar Komisyonu (oy birliği), Hukuk Komisyonu (oy çokluğu) raporu.

BAŞKAN- Efendim? Bu maddedeki Hukuk komisyonu raporu da mı oybirliği? Peki. Oy çokluğu olarak çıkmış olan Hukuk komisyon raporunun oy birliği olarak düzeltilmiş şekliyle ve İmar komisyon raporunun komisyondan geldiği şekliyle kabulünü oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir.

VI. DİLEK VE TEMENNİLER

BAŞKAN- Söz almak isteyen arkadaş var mı? Buyurun Aynur Hanım. Mikrofonunuz açık.

 

Aynur ÇETİN- İçinde bulunduğumuz ay vesilesiyle Ramazan ayının hepimize hayırlı olmasını, hayırlara vesile olmasını diliyorum, kutluyorum. Dün itibari ile yine kara haber kötü haberi aldık. Şırnak’ta şehit olan vatan görevini yapan askerlerimize rahmet diliyoruz. Tüm milletimize de baş sağlığı diliyorum, teşekkür ediyorum iyi akşamlar.

 

BAŞKAN- Başka söz almak isteyen, buyurun. Mikrofonu yanaştırırsanız ağzınıza.

Necati YILIZ- Sayın başkan sayın meclis, Aynur Hanım gibi dün Şırnak’ta yaşanan elim helikopter kazasında yaşamını yitiren tüm askerlerimize şehitlerimize rahmet, milletimize başsağlığı diliyorum. Bu elim olayın yetkililerin açıkladığı gibi kaza olması en büyük dileğimdir. Aksi durumda Türkiye üzerine bir süreden beri oynanan emperyalist oyunların ülkemizin ulus devletini yok etmeye dönük bir plan olduğu tescillenmiş olur. Umarım ki, bu bir kaza olsun bu tek teselli noktamız olacak.

BAŞKAN- Açıklamaları ne devlet yetkililerinin? 

Necati YILIZ- Devlet yetkililerinin açıklamaları kaza ama bazı şüphelerde bazı siyasi parti yetkilileri liderleri de bu olay üzerine şüphe çekmekteler. Bu durumda ülkemizin bütün insanlarının her türlü siyasi davranış ve kaygıyı bir kenara atarak ayağa kalkma, bütünleşme, birleşme zamanıdır diye düşünüyorum ve hiç birimize aksi takdirde ölüm o kadar da uzak olmayacaktır dünkü şehitlerimiz gibi. Tekrar bu noktaya dikkat çekiyorum ve şehitlerimize rahmet, milletimize başsağlığı diliyorum.

BAŞKAN- Teşekkür ederim. Başka söz almak isteyen arkadaş, buyurun Mikail bey.

Mikail BİLİCİ- Sayın başkan şöyle, bu çöp bidonlarının temizlenmesi kokular var. Bizim bölgenin sohbeti olduğundan dolayı detayını açıklamak gerekiyor. Şöyle, birkaç komşum var benim kâğıt toplama işini yapan, bunlara burun kıvıran komşularımızı da kınıyorum ben. Onlar büyük yürekleriyle çoluğunu çocuğunu geçindirmek için o pis kokan bidona kafasını sokup kâğıt alıyor. O arkadaşlarımızın komşuları da veya bu burun kıvıran komşulardan ricam yemeklerle katı atıkları ayırıp çöpün kenarına koymaları. Bir de o çöp tenekelerinin buradaki merkezdeki yıkanış düzeneğinde olduğu gibi yıkanması, kokunun bir şekilde kaldırılması.

BAŞKAN- Sırayla yıkanıyor onlar.

Mikail BİLİCİ- Reina’nın sesi o 75. Yüzyıl mahallesindeki oturduğumuz dairede gece duyuluyor. Buradaki o ses ne ayarı diyorsanız ona, bayraklı merkezdeki…

BAŞKAN- 90 desibellik bir kontrolü var onun.

Mikail BİLİCİ- O desibel ortamına uymuyorlar galiba. Bayraklı merkezdeki bir iki esnaf üzerinde oluyordu sesli yaygara düzenekleri oluyordu bir telefon açtık zabıtaya ilgilendiler galiba şu aşamaya kadar olmadı. Orada uygunsuz yani koşulsuz bir rekabet oluyor bir iki esnaf bağırtıyla çığırtıyla iş yaparken diğerleri oraya eziliyor. Yine belli gece ve gündüz saatlerinde otomobillerin çok şiddetli egzoz sesi çıkardıklarını, motor sesi çıkardığını yani vatandaşın…

BAŞKAN- İşte buraya bir Trafik şubesi olursa bu işler daha kolay olur.

Mikail BİLİCİ- Sayın başkan bu belediyemizin zabıtası var, trafik şubesi…

BAŞKAN- Zabıta yetmiyor.

Mikail BİLİCİ- Bu ülkede hiçbir kurum, hiçbir amir, hiçbir memur görevini düzgün yapmıyor zaten. Eğitimden, belediyedeki meclis üyesine, meclis üyesinden bürokrata. Yani kimsenin görevini tam yaptığı yok. Ben şunu söylemek istiyorum…

BAŞKAN- Şuan Ak Parti iktidarını da eleştiriyorsun haberin olsun.

Mikail BİLİCİ- Olsun olsun Ak Partiyi de eleştireyim. İktidarın bu kadar maaşları deyip de Emniyet amirinin veya onun sorumlusunu veya savcısını doğru düzgün çalışmayıp da sıkıntıya müdahil olmayışı, mevcut belediye bütçesinin bu kadar açık verip de bürokratın sorgulanmayışı hep bizim suçumuz, belediye başkanı da dâhil tabii ki. Sayın başkan sizi eleştirme ortamı da var, eleştirelim azıcık. Sizin mahallelerde göründüğünüz o, mahallelere lütfen çıkın. Sizin ilçe binanızın…

BAŞKAN- Ben her gün mahallelerdeyim sen gelmiyorsun.

Mikail BİLİCİ- Soğukkuyu da yoksunuz, Yamanlarda, Gümüşpala da yoksunuz. Kapalı kapılar…

BAŞKAN- Ben seni hiç görmedim sen nerdesin.

Mikail BİLİCİ- Ben çıkıyorum. Onur Mahallesinde yoksunuz. Geçen ay 3 fidanın heykelinin olduğu noktada, oraya heykeli diktiniz anma töreni yapabildiniz mi? Yani o heykelin olduğu yerde 3 fidanı anabildiniz mi? Çıkmıyorsunuz.

BAŞKAN- Yapmamızı mı istiyordun?

Mikail BİLİCİ- Diktiyseniz yaparız.

BAŞKAN- İyi tamam.

Mikail BİLİCİ- Neyse gelelim şeye eleştirinin rahatsız edecek bölümü bunlar ama iyi tarafı var.Yani sizin bizim konuşma ortamımızda sizden ricam biraz ilgili olun.

BAŞKAN- Sen konuş.

Mikail BİLİCİ- Yoksunuz falan diyip konuşma içersine giriyorsunuz konsantrasyonumu bozuyorsunuz. Sizin kendi kadronuzu kendi ekiplerinizi…

BAŞKAN- Bak şimdi her gün saat 11 e kadar ben parklardayım, sıkma palavra atma.

Mikail BİLİCİ- Ayıp oluyor yapmayın.

BAŞKAN- Her gün eşimle her gün 11 e kadar Türkiye Cumhuriyetinde başka bir Belediye Başkanı göster bırakacağım bu işi. Sen yoksun piyasada ben senin yanına geldiğimde çıkıyorsun oradan.

Mikail BİLİCİ- Yok yok sayın başkan…

BAŞKAN- Bak bak Erkan sizin eski bayraklı adayınız, dün akşam saat 11-12 de selamlaştık o parkta biz ona sorun. Mürdümde, 75.yıl parkında.

Mikail BİLİCİ- Bakın sayın başkan bu Kızılderililer vardı bizden önce yaşayan.

BAŞKAN- Türkiye de yok onlar.

Mikail BİLİCİ-  Bu Kızılderililerin şeref onur yeminleri vardı. Onlar şeref yemin onurunda der ki; Büyük ruha dua et o senin sesini duyar. Şimdi siz bizim büyük ruhumuzsunuz biz size dua ediyoruz diyoruz ki, sayın başkan bütçedeki açık çok, faiz sizin mevcut birimlerdeki bütün işçilerin 3 aylık maaşını karşılayacak kadar bedel var. 6 milyon lira sizin Fen İşleri, Park Bahçeler ve Temizlik İşlerinin bütün personelinin 3 aylık maaşını karşılıyor. 3 ayda 2 yıl süreniz var. Gelecek olan yönetimler, seçilmiş insanlar bizi lanetle anmasınlar. 60 milyonluk rakam büyük rakam. 6 milyonluk…

BAŞKAN- Ne 60 tan bahsediyorsun sen ya.

Mikail BİLİCİ- 60 milyon bütçemizde banka faizi var, banka tahsilâtı var kredi var.

BAŞKAN- Bir açıklar mısın başkan yardımcısı.

Mikail BİLİCİ- Sayın başkan 2 yılda…

BAŞKAN- Bir dakika yanlış bilgi veriyorsun.

Mehmet ŞİMŞEK-( Belediye Başkan Yardımcısı)- Sayın başkan 2016…

BAŞKAN- Ne kadar yani borçlandığımız bunun kaç parası 30 milyon mu 35 milyon mu? Kaç parası nakit olarak kasada 2017 ye devrettik. 12 milyon 500 bin. Senin söyleyeceklerini ben söyleyeyim. 5 milyonu faiz, açık denen kredi aldığımız kredi kullandığımız 20 trilyon para palavra sıkma burada.

Mikail BİLİCİ- Başkanım nasıl 20 trilyon.

BAŞKAN- Yok yok değil, bütçeyi benden iyi mi bileceksin. Kredi kullanmadık 55 milyon kim söylüyorsa yalan söylüyor, yalancılık yapmayın burada. Bilmiyorsunuz o zaman Ak Partinin çalışma yaptı arkadaşım ilgili belediyelerin deşmeyelim şimdi ramazan günü burada.

Mikail BİLİCİ- Deşelim başkanım deşelim.

 BAŞKAN- Türkiye bütçesini deşmeyelim, Ak Partili belediyelerin borçlarını deşmeyelim. Ramazan şimdi germeyelim ortalığı.

Tarkan DÜZMAN- Yok yok biz Bayraklıyı konuşalım başkanım da geçen hafta…

Mikail BİLİCİ- Sayın başkanım ben bir şey daha ilave edeceğim 4 – 5 gün öne bir (deşifre edilemedi) getirdiniz.

BAŞKAN- Kullanmadık kullanmadık.

Mikail BİLİCİ- Sayın başkanım kesin mizan görüşülüyor siz neden meclise gelmiyorsunuz? Geçen ay niçin yoktunuz mecliste 2 toplantıda da yoktunuz.

BAŞKAN- Ya sana hesap mı vereceğim ben.

Mikail BİLİCİ- Grup başkanları parti toplantılarını es geçmezler. Siz bizim toplantılarımızı es geçemezsiniz. Böyle bir şey yok bu toplantılara katılacaksınız.

BAŞKAN- Evet konuyu kapattım buyurun. Ya saçmalıyorsun ya. Sen benim gelip amirim gibi burada grup toplantısında niye yoksun bilmem ne böyle soru sorulur mu?

Mikail BİLİCİ- Sormuyorum başkanım etik olan katılmanız.

BAŞKAN-  Etiği senden mi öğreneceğim. Katılacağım meclis var katılmayacağım meclis var. Buyurun Latif Bey.

Latif AYDEMİR- Başkanım hayırlı akşamlar, hayırlı Ramazanlar diliyorum. Şırnak ta şehit düşen askerlerimize de başsağlığı diliyorum. Belediyemizce de bilinmesi gereken sayın başkanım eğer uygun görürseniz arkadaşlar da, Geçici Tip İmar Yönetmeliği 6.madde 30 Haziran son günü. Bu mevzuuyla ilgili bürokratlarımızın bir çabası var. Nedir efendim?

BAŞKAN- İpek Hanım buyurun mikrofonu uzatın arkadaşlar.

İpek AKSOY(İmar ve Şehircilik Müdür V.)- Başkanım 9 Hazirana kadar tüm başvuruları alacağız. Geçen uygulamalarda da mimarı projeyi de ruhsatlandırma işlemini de gerçekleştireceğiz.

Latif AYDEMİR- Peki sayın başkanım mümkünse 30 Haziran olma imkânı varsa çünkü   %20 inşaat kaybı olacak. Bu hem arsa sahiplerine hem de anlaşma yapmış oldukları için müteahhitleri de bağlamış olacak. Dolayısıyla piyasaya yansımış olacak buda kötü etkileyecek. Yani 9 değil de sayın müdürüm 30 mu?

BAŞKAN- 9 mu, 30 mu?

 İpek AKSOY(İmar ve Şehircilik Müdür V.)- Başkanım 9’una kadar başvuru alacağız ama daha sonrada mimari projeyi ve ruhsat…

BAŞKAN-   Başvuru alacağız.

 İpek AKSOY(İmar ve Şehircilik Müdür V.)- Evet.

Latif AYDEMİR-  Sayın başkanım 9 değil de 30 değil 15 gibi olsa çok önemli çünkü.

BAŞKAN-   Gerekli görürlerse 1 hafta daha uzatır arkadaşlar. Mimariyle ruhsat vereceğiz diyor ama. Mimariyi sonra getirebilirsin yani dosyayı. Biz sizlere güveniyoruz bir dilekçe verecek başka bir şey değil. Tamam, başka söz almak isteyen var mı? Buyurun Abdullah Bey.

Abdullah AKTAŞ- Başkanım bu Türker Aydın Sokakta geçen gün bir iz-su çalışması olmuştu.

BAŞKAN- Kaçta?

Abdullah AKTAŞ- Türker Aydın Sokakta. 7-8 ay önce bir kazı çalışması oldu, borular değişti sonra aynı yere biraz asfalt döküldü, sonra o asfalt söküldü 1 hafta içerisinde kaldırım taşı yapıldı. Şuan aynı sokak yine kazıldı bu sefer yağmur suları için kazıldı.

BAŞKAN- Kim kazıyor, İz-su mu?

Abdullah AKTAŞ- Şu an İz-su kazıyor yani bizim olduğumuz bölgede bunlar diğer tarafa bildirilmiyor mu? Niye bunlar parça parça yapılıyor? Aynı yer 8 ay içinde 3 kere komple kazılıp tekrar döşeniyor tekrar kazılıyor. Ya burada bir koordinasyonsuzluk var, ya da bizden kaynaklanan bir eksiklik mi var?

BAŞKAN- Evet, yani İz-su çalışmalarını bize bildiriyor mu Fen İşlerine? Bildiriyor herhalde.  İz-su nun kontrolü mümkün değil çok büyük bir aks’ta çalışıyor.

Abdullah AKTAŞ- Başkanım ara sokak değil koskoca cadde kazılıyor.

BAŞKAN- Büyükşehirdeki meclis üyesi arkadaşlarım ilgilensin.

Latif AYDEMİR- Sayın başkanım Aykome kararı olduğu için hiçbir belediyeyi dinlemeyip direk yapıyorlar.

BAŞKAN- Bizden temsilci gidiyor gerçi de. Aykome ye gidiliyor mu? Gitmiyormuş.

Latif AYDEMİR- Uygulama aşamasında bildiklerini yapıyorlar.

Abdullah AKTAŞ- Ben şunu demek istiyorum.

BAŞKAN- Bizim kabahatimiz yokmuş bak.

Abdullah AKTAŞ-  Bizim geçen yıl ve bu yıl yapılan tek tük şeyler böyle yapılamıyor muydu? Böyle parça parça aynı yer 3 kere kazılıp 3 kere döşeniyor.

BAŞKAN- Neden kazıldığını bilmiyorum ben bir inceleyeyim. İz-su keyfine göre kazmaz herhalde.

Abdullah AKTAŞ-  Niye ikisi aynı anda yapılmadı, ya da bizde mi bir eksiklik var.

BAŞKAN- Yani o İz-su nun çalışması…

Abdullah AKTAŞ-  O cadde 8 ay içerisinde 3 kez tadilat görüyor.

BAŞKAN- Evet doğru haklısın. Soralım arkadaşlara niye böyle yapıyorlar. İz-su İzbeton’a ihale yapıyor onların orada olması lazım. Onlar yapmadığı zaman mecburen sen Abdullah’ı arıyorsun bizi arıyorsunuz biz gidiyoruz.

Mikail BİLİCİ- Sayın başkan bir tane teşekkürüm olacak. Bir teşekkür edelim. Arkadaşlar başkan gerilsin gerilmeden düzgünlük olmaz. Eleştiri olacak ama olanı da işleteceğiz.

BAŞKAN- Ya sen şimdi diyorsun ki meclise niye gelmedin kardeşim?

Mikail BİLİCİ- Sormadan olur mu ya?

BAŞKAN- Sende gelmedin.

Mikail BİLİCİ- Siz bu grubun başkanısınız.

BAŞKAN- İnsanın işi olur bir şey olur.

Mikail BİLİCİ- Az olsun. İlk hafta olmasın başkanım.

BAŞKAN- Senin için her meclise gelirim ben.

Mikail BİLİCİ- Eyvallah. Ben başkanımla arkadaşlar denetim komisyonunda sayın başkanıma nezdinde müdüre hanıma teşekkürüm olacak. Gerçekten ismini bilmiyorum ama sağlıktan sorumlu başkan yardımcımız kimse doktor olduğunu öğrendim. Hatta hanımefendi Atatürk demiş ya, Beni doktorlara emanet edin. Hakikaten emanet edilecek bir hanımefendi. O amirinizi tebrik ediyorum sayın başkanım sayfası bembeyaz. Bir de Personel müdürümüz var sayın başkanım sizin burada teşekkür yine başkanıma olacak personel müdürüne stajyer öğrencilere maaş verilmiyormuş, karşılaştık konuştuk bu rezilliği düzeltin, bu rezillik değil gerçi rezillik şeyden geliyor prosedürden geliyor. Sayın başkanın haberi olsun bu olayı düzeltir dedik. Sağolsun o öğrencilerin bir tanesinin velisi beni yolda gördü teşekkür etti. Sayın başkan onu düzeltmiş o stajyer öğrencilerimiz maaş almaya başlamış personel müdürünüze, gıyabında başkana teşekkür ederiz. Ama teşekkür ederken oh süt liman eleştirirken de süt liman olacak arkadaşlar. Sayın başkandan ricam bayraklıyı sevelim… Sayın başkan bir şey daha bitiriyorum. Sizin ekibinizden bir arkadaş başkan tuttuğu eli bırakmaz diye bir laf etti bana o bizim daha önce Ak Partililerden biriydi, ismini de söyleyebilirim. Mehmet Şahin diye bir arkadaş. Bu vatandaş başkanım sizin elinizi tuttu o vatandaşın elini bırakmayın bütçede sizin bırakmaya hakkınız yok. O faiz rezilliği borçlanma rezilliğini giderin halledin başkanım, görüşürüz.

BAŞKAN- Ne dedi sonunda anlamadım. Benden randevu mu istiyorsun? Ya sende telefonum yok mu her meclis de randevu istiyorsun Mikail. En çok arayan meclis üyem bu arada.

 Mikail BİLİCİ- Başkana bir eleştiride bulunduğumuz zaman başkan diyor ki, senin mahallenden 120 kişi işe aldım sesimiz kesiliyor anasını satayım. Ben komşularımdan dolayı susuyorum ama sayın başkan bu bütçeyle ben devrimciyim ben demokratım diyorsa (deşifre edilemedi) Olamazsın sayın başkan. Sizden ricam düzeltin bu kadar zor değil.

BAŞKAN- Hazineden paylarımızı arttırın düzeltelim. İller bankası bayrağını Büyükşehir e vermeyin % 40 ını.

 Mikail BİLİCİ- Bizim aramız bozulmasın sayın başkan.

BAŞKAN- Onun Ak Parti içinden adayı benim ne diyorsun sen.

Mikail BİLİCİ- CHP içinde siz benim adayımsınız yani halk kimi çıkaracaksa çıksın size evet derim ben dilimden anlıyorsunuz.

BAŞKAN- Latif seni unuttum kusura bakma. Aday onu yaptık şimdi sen de adaysın. Ramazanınız hayırlı olsun arkadaşlar hep böyle gülerek geçsin. Adem bey buyur.

Adem SEÇİLMİŞ- Hayırlı akşamlar diliyorum. Belediyemizin iftar programı meclis üyesi arkadaşlarım, belediye çalışanları böyle bir programımız var mı?

 BAŞKAN- Her sene yapıyoruz, yapacağız acele etme. Sponsor olarak ta seni düşünüyorum. Bir dakika hani gıda paketleri sen petrolcüsün bir sürü fakir fukara var bununla ilgili organizasyon yapalım meclis olarak. Bütçemiz açık veriyor oradan harcamayalım. Hep beraber başta Latif Bey olmak üzere paketlerde katkı koyalım. Sizin ulaşamadıklarınız var bize geliyorlar Kaymakamlıkla ulaşıyorsunuz siz.

 

VII. TOPLANTIYA KATILAMAYAN MECLİS ÜYELERİNİN MAZERETLERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

BAŞKAN- Gamze Gül ÇAMUR, Hasan KARABAĞ, Mustafa KARAMAN, Çağlar HASPOLAT’ın mazeretlerini oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oy birliği ile kabul edilmiştir

 

VIII. 2. BİRLEŞİMİN GÜN VE SAATİNİN TESPİTİ.

 

BAŞKAN- 7 Haziran Çarşamba saat 18.00 de buluşmak üzere.

 

 

 

Hasan KARABAĞ

  Meclis Başkanı

 

 

 

 

                                      Sema TURAN                                         Ayşegül BAHADIR

                                                Üye                                                               Üye