Meclis Çalışmaları

04/11/2020

BAYRAKLI BELEDİYE MECLİSİNİN 2020 YILI KASIM AYI TOPLANTISININ 04.11.2020 TARİHLİ II. BİRLEŞİMİNE AİT TUTANAK

 

HAZIR BULUNANLAR    :

Meclis I. Başkan V.              : İrfan ÖNAL

Üyeler                                    : İsmail SARI - Mehmet TOPTAŞ - İbrahim BALIKÇI - Hulisi BAŞARAN - Yeşim TEKOĞLU - Gamze Gül ÇAMUR - Serap KESKİN - Nilgün ALPASLAN - Osman AKSEKİ - Zehra ONGUN - Gönül GÜNGÖR - Ali UĞUREL - Emel ARSLAN HÜR - Ertuğrul CİVELEK - Alim ÇANKAYA - Metin UYMA - Mukaddes IŞIN - Şentürk APAYDIN -  Kıyasettin AYDEMİR - Şeyhmus BIÇAKÇI - Özgür HIZAL - Osman SAĞLAM - Abdullah AKTAŞ - Mikail BİLİCİ - Hayrullah TELLİ - Seyfettin ATBAŞ - Murat PERVANE - Emre DEMİR.

HAZIR BULUNMAYANLAR: Cindi Can POLAT - İpek KUL - Hasan KARABAĞ - Dilek YILDIZ - Ahmet ÖZTEP - Orhan TEMİZ -   Muhammet ŞAHİN - Derviş KABACIK.

 

I. BAŞKAN TARAFINDAN MECLİSİN AÇILMASI

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Bayraklı’yla son yaşadığımız olaylarda dün akşam itibari ile arama kurtarma çalışmaları tamamlandı. Bu noktada da hayatını kaybeden bütün yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Hastanelerde tedavileri süren yaralılara da acil şifalar diliyorum. Umarım bir daha böyle acı bir olayı İzmir ve ülkemiz olarak bir daha yaşamayız. Depremlerin de artık bu noktada da hep acı tecrübe diyoruz. Bu tecrübenin de bundan sonraki bütün yapılarda artık daha sağlık ve yapılaşmanın önüne almasını umuyorum.

II. GEÇMİŞ TOPLANTI TUTANAĞININ OYLANMASI

02.11.2020 tarihli Meclis Tutanağı.  

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Geçmiş toplantı tutanağının oylanması.

Emel ARSLAN HÜR- Oylanmasını talep ediyoruz Başkanım.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Abdullah Bey?

Abdullah AKTAŞ- Oylanması uygundur.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Geçmiş Meclis Tutanağını oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oybirliği ile kabul edilmiştir. Gündemimizde herhangi bir madde olmadığı için, dilek ve temennilere geçiyoruz.

 

 

III. DİLEK VE TEMENNİLER

 

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Dilek ve temennilerde söz almak isteyen arkadaşlarımız. Buyurun Abdullah Bey.

Abdullah AKTAŞ- Ben sadece bilgi almak istiyorum. Şuan bu depremden zarar gören vatandaşlarımıza kira yardımı, taşınma yardımı gibi bir şey belediyemiz nezdinde yapılıyor mu? Böyle bir şey var mı yani?

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Bayraklı Belediyesinin öyle bir çalışması yok diye biliyorum.

 

Emel ARSLAN HÜR- Sponsor firmalarla. Yada vatandaşlarla birlikte.......

 

Mehmet TOPTAŞ- Sayın Başkanım Büyükşehir Belediyesi Başkanlığında öyle bir şey oluştu.

 

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Hayır seferberliği olarak sürüyor zaten. Hayırsever vatandaşlarımız çadırlara kendileri bireysel olarak da yardımları getiriyorlar. Ayrıca aile bireyleri gelip zaten bizzat…  

 

Abdullah AKTAŞ- Hayır demek istediğim o değil şuan biz yani…

 

Ertuğrul CİVELEK- Kira yardımı mı Abdullah Bey?

 

Abdullah AKTAŞ- Merkez belediye olduğumuz için yani insanlar bir yardım bütçesi ayrıldı mı yani? Onu merak ettim. Var mı böyle bir şeyimiz?

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-  Öyle bir bütçe olduğunu ben bilmiyorum.

Ertuğrul CİVELEK- Ben söz alabilir miyim? Abdullah Bey devletimiz zaten 12-13 bin lira kira yardımı, 30 bin lira eşya yardımı yapacak. Ama şöyle bir şey söyleyeyim çok hayırsever vatandaşlarımız var, hatta dün Mehmet Bey de şahit oldu. Bir vatandaşımız 6 tane ev sahibi evini verecek bir ve kira almayacak tüm eşyalarının tamamını beyaz eşyasına kadar eşyayı yapacak. O kontenjanı da doldurduk Mehmet abi ile dün Mürdüm Parktaydık. Bütün gün sahalardayız. Yani tabi ki çok acil bir şey olursa şuna yardım etmek isteyen hayırsever vatandaşlarımız var. Ama gerektiği yerde de belediye başkamızla da görüşürüz. Çok acil ihtiyaçta olursa, tabi ki bilmiyorum. Sayın Başkanımız da Başkanımıza iletir, elimizden geleceğini kimsenin mağdur olmayacağını, devletin ve belediyelerin bu konuda çok titiz olduğunu, hassasiyetle çalıştığını da biliyorum yani.

Abdullah AKTAŞ-  Abi ben bunları biliyorum zaten. Bizim çevremizde de aynı yardımlar, aynı şeyler yapılıyor. Mesela bu gün bir kişi geldi 130 bin lira para dağıttı, gitti. 1000’er 1000’er tespit edilen insanlara. Ben ondan bahsetmiyorum. Yani belediye bütçesinde ayrılan bir bütçe var mı? Yok mu? Onu merak ettim yani. Merak ettim yoksa şuan bütün vatandaşlarımız bütün İzmir halkı dışardan herkes yardımlarını şuan yapıyor, kendi bütçesi şeklinde Allah razı olsun hepsinden demek ki çok büyük birlik ve beraberlik varmış bunu gördük yani. Şuan Türkiye’nin dört bir yerinden tırlar geliyor, yakacaklar, yiyecekler, kıyafetler geliyor bunları görüyorum biliyorum zaten. Ben sadece bütçeyi merak ettim.

 

Mehmet TOPTAŞ-  Yok bütçe yok arkadaşım.

 

Abdullah AKTAŞ-   Teşekkür ederim.

 

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-   Evet Gamze Hanım.

 

Gamze Gül ÇAMUR- Biz depremden en çok etkilenen ilçe olduğumuz için Abdullah Bey sorusunda gerçekten haklı, ancak bununla ilgili Büyükşehir Belediyemizin bir çalışması var. Yardımlarında tek elden gitmesi için bazen tekerrüren bazen biliyorsunuz aynı aileye kurumlar arasında farklılık olunca, birden fazla gereksiz bir yardım yapılmış oluyor. Bu süreçte ilk etapta Büyükşehir Belediyesi’nden bu yardımlar yapılıyor Abdullah Bey, daha sonrasında da koordineli bir şekilde eğer uygun görülürse, belediyemizde bu konuda bir çalışma yapacak.  Ama vatandaşlarımıza kesinlikle mağdur etmiyoruz. Ve çalışmanın tek elden yapılması anlamında da belediye başkanlarımız fikir birlikteliği içinde bu konuyla ilgili sizi bilgilendirmek istedim. Rica ederim. Yani böyle vatandaşlarımız olursa Büyükşehir’e yönlendirebilirsiniz. Belediyemizde bu isimleri alıp Büyükşehir’e yönlendiriyor.

 

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-  Emel Hanım istiyorsanız son sözü size vereyim. Mikail Bey buyurun.

 

Mikail BİLİCİ- Sayın Başkan, şimdi değerli arkadaşlar bu önceki dönem meclisinde vardık. Hasan KARABAĞ döneminde Deprem Etüt Merkezi diye bir merkez kurulmuştu. Onun bütçesinde vardı. O etüt merkezinin çalışmaları ile ilgili meclise bir rapor sunulsun, Hasan KARABAĞ döneminde bir çalışmalar oluyordu. O çalışmaların akıbeti ney bilelim. Toplanma merkezi, toplanma merkezi diyoruz. Örneğin bir tane soru: Toplanma merkezinde WC var mı? Ve şu toplanma merkezi söylevi içinde, ben bilmiyorum görmedim var olabilir. Site içi vatandaşlarımızın whatsapp grupları kurulsun, Belediye Başkanı, Kaymakamlık yetkilileri bu whatsapp grubu içinde olsun. Vatandaşın kafasındaki kargaşa, bu yazışmalarla sıkıntıya gideceğini düşünüyorum. Hayırsever vatandaşların yardımları belediyenin veya hükümet kanadının da bir noktada toplansın, öyle ziyan edilecek şekilde yardımlar pay edilmesin. Vallahi dertli olanın derdini düşen bilir yani o insanların derdinin üzerine yorum yapmak veya böyle hissetmeden konuşmak, bize yakışır değil. Belediyenin çok hızlı bir toplantı yapıp Abdullah Bey’in dediği gibi, hemen oraya bir bütçe kararı çıkarıp meclisten daha hızlı bir şeyler yapabilirdi. Eksik kalmayalım, yakışmıyor bize eksik kalmak. Hele hele Bayraklı Belediyesi’ne eksik kalması hiç yakışmıyor. Yo yo ben eksiğiz demiyorum arkadaşlar. Arkadaşlar adamın canı yanmış, yıkılan evlerden ölen insanlardan ziyade, evi hasarlı, evine giremiyor. O adamın derdini düşünebiliyor musunuz? Mekânsız kalmak dünyada çok sıkıntılı, yani bugün bir muhtarlıktaydım birçok sıkıntıya tanık oldum. Hakikaten insanları kendimizden bilelim, kendimize olması gerekeni yapalım. Söyleyeceklerim bunlar teşekkür ederim.

 

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-  Teşekkürler. Toplanma merkezinde gelen talepler olabildiğinizce karşılanıyor. Lavabolar ile ilgili şuan elimizde güncel bir talep yok diye biliyorum. Yani ilk iki gün de oluşan taleplerde karşılandı Büyükşehir’imizce. Tamam teşekkürler.

 

Abdullah AKTAŞ- Benim gözetlediğim, Barış MANÇO Parkının olduğu yerde özellikle benim dikkatimi çekti. Orada bir kargaşa ve duşlar konulmamış, şeye Hüseyin KIYANÇ’a konmuş ama orada daha fazla çadırlar var. Yaklaşık 500’e yakın çadır var, orada duş yok yada sadece bir lavabo var. Yani oraya bir duş konteyner başına ve sonuna konulacak şekilde iki tane konteyner yönlendirilmesi gerekiyor o bölgeye.

 

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Talepleri alıp iletiyoruz. Hangi park dediniz?

 

Abdullah AKTAŞ- Barış MANÇO Parkının olduğu bölüm bu Yağcıoğlu Apartmanın yıkıldığı alanı olan park ve Barış MANÇO Parkı, Bilal ÇAKIRCALI ile Barış MANÇO.

 

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Murat Bey buyurun.

 

Murat PERVANE- Sayın Başkan Vekilim, kıymetli meclis üyelerimiz herkese hayırlı akşamlar diliyorum. Yaşamız olduğumuz bu deprem hepimize geçmiş olsun. Yaralılara acil şifalar, ölenlere Allah’tan rahmet diliyorum. Sayın meclis üyelerim ben bugün deprem olduğundan beri her gün sahalardayız. Özellikle bugün de Manavkuyu Mahalle Muhtarlığında kendim şahsım olarak görev aldım. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kredi Yurtlar Kurumları var. Bu Kredi Yurtlar Kurumlarında yaklaşık 8 bin tanene ailenin barınabileceği, 8 bin nüfuslu boş yerlerimiz var. Ben Manavkuyu Mahalle Muhtarlığında bugün yaklaşık en az 150 aileyi neredeyse yurtlara yerleştirttim. Bizlerde böyle sahalarda olursak, vatandaş geliyor, vatandaşların talepleri oluyor benim engellim var, ben yaşlım var diyor. Çadırda kalamam diyor. Bu konuyla alakalı devletimizin tahsis ettiği boş yerler var, boş alanlar var ve vatandaşımızın bu konuda hakikaten bilgi eksikliği var. Ve çok ciddi bir anlamda bilgi kirliliği etraflar da geziyor. Gün birlik olma günüdür. Gün hep beraber hareket etme günüdür. Hep beraber el ele vererek bu yaraları sarma günüdür. Bu iş siyasetin üstünde bir iştir. Dolaysıyla siyaseti her şeyi bir tarafa bırakıp, her şeyi bir tarafa bırakıp, vatandaşlarımıza yaralarını sarmaları için çözüm noktasında hep yanlarında olalım, yardımcı olalım. Bu vesile ile ben ve diğer meclis üyesi arkadaşları da hepsini ki inanıyorum, sahadadırlar kendileri de ama bugün şahit olduğum olay hakikaten beni çok üzdü. Manavkuyu Mahalle Muhtarlığına o kadar talepler geldi. Ve Manavkuyu Mahalle Muhtarlığına tarafından Kredi Yurtlar Kurumuna bir aile dahi bugüne kadar yerleştirilmemiş. Ve ben buna bizzat şahit oldum, bugün birçok aileyi de Kredi Yurtlar Kurumuna bugüne kadar yerleştirttik. Bu konuda da yani devletimizde, belediyemizde siyaseti her şeyi bir tarafa bırakıp vatandaşa biz nasıl yardımcı olabiliriz? Ne yapabiliriz, ne edebiliriz? Onun peşinde olmamız gerekiyor. Bu konuda zaten duyarlı buradaki meclis üyelerimiz, ama özellikle Manavkuyu, Mansuroğlu ve Adalet Mahallesindeki muhtarlıkların önüne gidip, oradaki vatandaşların kesinlikle dertlerini dinleyip, devletinde belediyenin de bütün imkanlardan faydalanması adına vatandaşlara yardımcı olmaya çalışalım. Herkese hayırlı akşamlar diliyorum.

 

İbrahim BALIKÇI- Sayın Başkan değerli Meclis… Pardon. Öncelikle herkese hayırlı akşamlar. Herkese çok geçmiş olsun. Ben bir genel bilgilendirme olsun diye söyledim abi. Öncelikle teşekkür ederim. Allah razı olsun. KYK’dan benimde haberim yoktu. Ben muhtarlıkları sürekli geziyorum. Bugünde 8 muhtarlığa gittim bugün ayrıca görev yerimizdeydik. Aktif sahada görev alıyoruz. Şimdi Sayın Başkan şöyle bir durum var. Gerçekten Devlet, Millet, Belediyeler tamamıyla herkes el el çok güzel bir birliktelik örneği sergiliyoruz. Bunun yanında muhtarlıklarımıza vatandaşların yoğun talebi oluyor.  Evimize nasıl gireceğiz? İşte ziynet eşyamız nasıl alacağız? 10 dakika izin verin vesaire. Bu çok ciddi bir sıkıntıydı. Ben Hamza Bey’le de görüştüm, sağ olsun AFAT ekiplerinden birine 1 gün sonra yönlendirdi. Ordumuz muhtarlıkların yanına çadır kurdular. Yani koordinasyon devam ediyor. Orada da cami hocaları ile öğretmenler görev aldı. Olası hasar tespiti yapılacak yerleri önceden vatandaş talep ederse oraya bildiriyor, oradan da gelip bakıyorlar, hasar durumuna göre yönlendirme yapıyorlar. Yapılacak olan işlemleri anlatıyorlar. Bunun dışında bu Kredi Yurtlar Kurumu meselesini, hakikaten ben burada duydum ve bunu mutlaka duyurmalıyım, muhtarlara mutlaka duyurmalıyız, vatandaşımızın haberi yoktur diye düşünüyorum. Yani şuanda konteyner kentlerin yerleri hazırlandı. Alt yapısı hazırlanıyor diye biliyorum. Bunun bilgisini vereyim, kanal çalışmaları vesaire bunlar devam ediyor. Çadırlar olası yağmur durumlarında çok dayanıklı olmayacağından belki 15-20 güne oraya konteyner kentlere kaydırma durumu var. Başka bilgi almak istediğiniz bir şey varsa bizde sahadayız. İstediğiniz şeyi sorabilirsiniz. Söyleyebilirim. Onunla ilgili bizde çalışma yapalım. Hakikattenbu siyasetin çok üstünde bir şey. Herkese hayırlı akşamlar diliyorum. Tekrar geçmiş olsun, başımız sağ olsun. Hayırlı akşamlar.

 

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Gönül Hanım.

 

Gönül GÜNGÖR -Her şeyden önce hepimize arkadaşlar geçmiş olsun. Manavkuyu da oturan bir arkadaşınız olarak olayı bizzat yaşadığım için çok daha net o bölgede olduğum için biliyorum. Söylediğiniz şeyi bizlerle keşke paylaşsaydınız. Bizde sizden şimdi duyduk. Kredi yurtlar kurumunu, muhtarlıkla sürekli iletişim halindeyiz. Söylemedi bana hiç,  

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Vatandaşın bilmesi lazım Özgür Bey.

Gönül GÜNGÖRBizlere de söylenseydi.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-  Kimse hobi olarak bu çadırlarda yaşamıyor.

Özgür HIZAL- Sayın Başkan vatandaşında biliyor. Vatandaşta bilgilendirildi.

Abdullah AKTAŞ- Sanki biz biliyor da söylememiş gibi oluyor. Öyle bir şey yok. Bir saniye ün akşam saat 15.00’de bir koordinasyon toplantısı yapıldı. Bu şuan ki duruma olan rezervler, yatak rezervleri, KYK’nın durumu, ayrılan yerler artı vatandaşın nasıl malını alacağı, hangi şartlar altında alacağı dün akşam ki bize yapılan brifingle toplantıda verildi. Dolaysıyla şuana kadar duymuş olmamamız da normal ama bunların birçoğu, muhtarlarımız biliyor.

Gönül GÜNGÖR- Bende tam bunu söylüyorum. Keşke size brifing verildiğinde....

Abdullah AKTAŞ- Meclis de konuşuluyor.

Özgür HIZAL-  Sayın meclis üyem. Yapılan Koordinasyon toplantılarına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve yetkilileri de katıldığı için emin olun hani tek elde yürütülüyor ya bu işler, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, Kredi Yurtlar Kurumunun bu konuda depremzedelere açıldığı konusunda bilgi sahibi bundan hiçbir endişeniz olmasın. Yani burada siz belki atlamış olabilirsiniz ama belediye yetkilileri bundan haberdar, muhtarlar haberdar, vatandaşlarımıza.... Siz haberdar değilseniz o sizin probleminiz diyeyim artık, ne diyeyim meclis üyem.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-  Tamam Gönül Hanım konuşması bir bitirsin. Gönül Hanım evet. Tam yeni bir gelişme anladığım kadarıyla bundan sonra evet. Evet duyduk bundan sonra duyuralım bu çalışmayı arkadaşlar. Gönül Hanım şuan öğrenmiş oldunuz.

Konuşmalar mikrofonsuz ve üst üste olduğu için deşifre edilememiştir.

Gönül GÜNGÖRArtı alanda olan birisi olarak siz dediniz ya Kredi Yurtlar Kurumuna, bırakın yemek almaya bile gitmiyorlar insanlar. Evlerin önlerinden ayrılmıyorlar.

Özgür HIZAL- O başka bir şey canım tabi yani.

Gönül GÜNGÖR- Ayrılmıyorlar. Yani yerler buluyoruz.

Konuşmalar mikrofonsuz ve üst üste olduğu için deşifre edilememiştir.

Gönül GÜNGÖR- Arkadaşlar izin verirseniz bir şey konuşuyorum. İzin verin lütfen.

Konuşmalar mikrofonsuz ve üst üste olduğu için deşifre edilememiştir.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-   İnsanlar duygusal biraz.

Gönül GÜNGÖR- İnsanlar evlerinin önünden ayrılmıyor, yemeği de önüne istiyor.

Abdullah AKTAŞ- Sen alana gezmemişsin, insanlar çadıra gitmiyor. Biliyor musun bunları?

Gönül GÜNGÖR- Efendim.

Abdullah AKTAŞ- Evinin dibine çadır kurmak istiyor, kurulan çadırlara gitmiyor.

Gönül GÜNGÖR- Ben biliyorum oraya çadırlar kuruluyor zaten.

Abdullah AKTAŞ- Olayı başka yere çekmeyin arkadaşlar ya bunu anlamadık…

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-   Abdullah Bey Gönül Hanım konuşmasını bitirsin.

Gönül GÜNGÖR- Niye agresifleşiyorsunuz yani.

Konuşmalar mikrofonsuz ve üst üste olduğu için deşifre edilememiştir.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Gönül Hanım, Abdullah Bey. Arkadaşlar Gönül Hanım konuşmasını bitirsin, İsmail Bey. Gönül Hanım buyurun.

Gönül GÜNGÖRSayın Başkan evler bulunuyor, pansiyonlarda bulunuyor, maalesef insanlar evlerinin bulunduğu yerden ayrılmak kesinlikle en azından benim bölgemde, Bilal ÇAKIRCALI’da kesinlikle ayrılmak istemiyorlar. Kabul etmek isteyenlerde var. Kesinlikle kabul etmiyorlar.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Bizde tanığız bunlara yani.

Gönül GÜNGÖRBirebir yaşıyoruz biliyorum yani. Teşekkür ederim.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-Tamam teşekkürler. Buyurun.

Emre DEMİR- Herkese hayırlı akşamlar, tabi acımız büyük, canımız sıkın, psikolojimizde hiç iyi değil. Ben İbrahim Bey’in söylediğin üzerine söz almak istiyorum. Haberin olmuyor konusuyla alakalı ilinti olabilir aslında, şöyle Hükümetin Genel Başkan Yardımcısı İzmir Millet Vekilimiz Hamza DAĞ, Cumhuriyet Halk Partili Meclis Üyemiz ki hepsi kim arasa tek telefondan ulaşıyorsunuz öyle değil mi? Ben Bayraklı Belediyesi’nin Özel Kalemine dahi ulaşamıyorum. Böyle bir durumda böyle bir günde telefonumuzu meşgule atılıyor. Belediye Başkanımıza hiç girmek istemiyorum. Muhakkak ki hepsinin sorumlulukları ve dolulukları vardır. Fakat biz meclis üyesi olarak böyle bir dönemde hal hatır sormak için değil, vatandaşın derdine derman olmak için yetkilileri arıyoruz. Ki burada en yetkili isim Bayraklı Belediye Başkanı ve akabinde Özel Kalemi iken biz ulaşamıyoruz. Kendilerine buradan iletirseniz çok seviniriz.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Tamam iletirim.

Emre DEMİR-  Bu saatten sonra dönmelerinin manası yok. Belki de bu bilgilendirme için kendilerini aradık. Ama ulaşamadık. Yani bu noktada sizler nasıl bize ulaşıyorsanız, bizde sizlere ulaşmak istiyoruz, çünkü gün birlik günü Murat Bey’in dediği gibi. Tekrar başımız sağ olsun. Hayırlı akşamlar.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Yoğun saha çalışması var ama ben iletirim.

 

Yeşim TEKOĞLU- Başkanım meclis bitti mi? Dilek ve temennilerde miyiz?

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Evet. Dilek ve temennilerdeyiz. Grup başkan vekillerine söz vereceğim, ondan sonra kapatacağız. Abdullah Bey buyurun.

Abdullah AKTAŞ- Arkadaşlar yanlış anlamayın, şimdi hepimizin canı yanıyor. İnanın bu şeyi en derinden yaşananlardan bir tanesiyim, sokağımın köşesinde altı tane bina yıkıldı, içerisinden bir sürü insanların şeyleri çıkartıldı canlı ya da cansız. Öbür tarafa gittiğinizde,10 dakikalık mesafeye gittiğinizde yine bir büyük bina yıkıldı, bir sürü insan içerisinden çıkartıldı. Yine ön tarafımda yine 5 dakikalık mesafesinde olduğumuz yere belki 4 dakikalık, 3 dakikalık mesafe orada da 1 bina yıkıldı. Arkasından akabinde 2 tane bina yıkıldı. İnanın bu şeyi ben şahıs olarak söylüyorum. Derinden yaşayan bir insanım, yani tam ortasında bir yerindeyim ben buranın yani. Şimdi bu şeylerin kimsenin eksiği var, gediği vardır diye konuşmanın bir manası yok, yani öyle durumda olamaması lazım. Bu toplantıdaki bilgilendirme bize dün akşam yapıldı. Bugünde meclis oldu, bu bilgilendirmelerin birçoğu ekranlarda zaten Cumhurbaşkanımız açıkladı. Bakanımız açıkladı. Buradan da bizim nezdimizde sizler duymuş oldunuz. Şimdi bu en birçok gelen sorulardan birer tanesi vatandaşın şöyle bir talebi var. Ben evime nasıl gireceğim? Eşyamı nasıl alacağım? Ya da alabilecek miyim kaygıları var, onunla ilgilide şöyle bir açıklık getireyim. Şimdi biliyorsunuz her sokakta, her mahallede hasar tespitleri devam ediyor. Bugün sonlanacak ya da yarın sonlanacak yani bir iki gün içerisinde sonlanmış olacak. Bu hasar tespitlerinin durumuna göre; çok ağır hasarlı, az hasarlı, orta hasarlı diye ayrılacak. Bunların içine girebilecek olanlar az hasarlı olanlara diyecekler ki gidin eşyanızı alın izini verilecek. Orta hasarlı olanlara diyecek süreniz atıyorum 15 dakika ya da 1 saat arasında değişecek sadece ziynet eşyanızı alın, paranızı alın denilecek. Ağır hasarlıya zaten girilmeyecek. O vatandaşlara zaten 30 bin lira eşya yardımı, eğer konutun sahibi ise 13 bin lira taşınma kira bedeli, kiracı ise de 5 bin lira taşınma ya da kira bedeli şeklinde ödemeler yapılacak. Bunun dışında söylendi mi bilmiyorum ama Ziraat Bankası’nın olduğu yere şuan şeyler başlandı. 19 gün sonra konteyner kentin tamamı bitmiş olacak. Alt yapısı ile yönetimi ile yiyecek, içecek depolama olduğu şekli ile düzenli bir şekilde orası bitmiş olacak. Ve bu çevrede görmüş olduğunuz tüm çadırlar oraya taşınacak. Yani şuan vatandaşlarımız çadırlarda kalıyor. Havada çok soğuk, yani biz orya ne kadar düzenli bir hale getirirsek çadırı da ısıtması sorun ya da yatıp kalması sorun çünkü şuan direk insanlar topağın üstünde yatıyorlar. Tabi bir takım şeylerle desteklendi ama tabi ne kadar desteklenebilir. 20 gün sonrada bu çadırların tamamı bu konteyner kente taşınmış olacak. Yine aklınıza takılan bir soru varsa, bize yapılan bilgilendirmelerle size cevaplayabiliriz.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Çok sağ ol teşekkür ederim. Emel Hanım.

Zehra ONGUN- Sayın Başkan, değerli meclis üyesi arkadaşlar... geliyor mu sesim? Yani buradaki tüm arkadaşlarımızın ortak bir noktası var. Acıya biraz derman olmak için hepimiz bir gayret içindeyiz. Onun için bu depremin bize en büyük tesellisi belki bu dayanışmayı, yardım severliği, halk bütünleşmesi acısından bu göstergesi belki en büyük tesellimiz oldu. Abdullah Bey veya Murat Bey’in açıkladığı şimdi arkadaşlar hepimiz alanlarda koştururken, bazı bilgileri alamayabiliriz. Yani siz bizi bilgilendirmiş oldunuz. Hani baksaydınız sizin şeyiniz biraz şey oldu, sert oldu hani. Onu için diyorum.

Abdullah AKTAŞ- Haberimiz olsaydı.....

Zehra ONGUN-  Hayır sizin verdiğiniz bilgi bizim çok işimize yardı mesela şuan, birbirimizi bilgilendirmemiz çok iyi olur. Çünkü biz burada bu ilçede yaşıyoruz. Canlar bizim canımız, nerede olursa olsun Türkiye’nin neresinde olursa olsun, hani iyi niyetle hepimiz konuşturacağız eksiklerimiz tamamlayacağız arkadaşlar alanda, sahada. Depremle ilgili Mikail Bey’in söylediği şey doğrudur önümüzdeki dönemde onunda bir açıklamasını istememiz gerekiyor. Yani burada hem devlet üstüne düşeni yapıyor, hem Büyükşehir, hem Bayraklı Belediyesi hepimizin el ele verip, burada bizde üstümüze düşeni yapacağız. Kişisel olarak yardım teklif eden vatandaşlarımız çok ama biz bunları bir şekilde koordine etmemiz lazım ki yanlış şekilde değerlendirilmemiş olsun. Ben bütün meclis üyesi arkadaşlarım bu konuda emek veren, destek olan, yardımlarını esirgemeyen herkese sonsuz teşekkür ediyorum arkadaşlar, hepimizin emeğine sağlık. Diyeceklerim bu kadar iyi akşamlar. Kolay gelsin hepinize.

Abdullah AKTAŞ- Bir bilgilendirme yapabilir miyim unutmadan.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Kişisel tartışma ile bir yere varamayız.

Abdullah AKTAŞ- Hayır hayır ondan sonra zaten bir şey söylemeyeceğim. Şimdi unuttum söylerken. Bakanımız açıkladı biliyorsunuz. Şuan ki Adalet Mahallesi, Manavkuyu, Mansuroğlu’ndaki yerlerin tamamı yerinde dönüşüm olacak, yani başka bir yere taşınma şekli olmayacak. Bunların üzerine düşülen planlarda bize aktarılan, atıyorum vatandaşın 100 metrekare yeri varsa, alanı oturduğu alanı tam kullanıp yani daha büyük daireler çıkarmak şekilde yönünde olacak, bize söylenen. Ayrıca bakanımız açıkladı Şehir Hastanesinin yan tarafına ayrı bir şehir gibi bir şey oluşturulacak, rezerv alanı buda neden uzak noktalarda ki vatandaşların atıyorum Karşıyaka’nın bir noktasında sadece bir bina yıkılmış buradaki vatandaşı da buraya taşımak amaçlı. Bir rezerv bir şehir haline getirilecek bunu da dip not olarak söylemiş olayım.

Alim ÇANKAYA- Sayın Başkan söz alabilir miyim?

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-  Alim Bey buyurun.

Alim ÇANKAYA-  Bu konu çok önemli, şimdi bu açıklamayı ben doğru bulmuyorum. Onu duyduğumda da tepki gösterdim. Yanımızda 45 kat, 50 kat binalar var. Dünyanın hiçbir yerinde sağlam olmayan zemin yok yeter ki, sağlama indikten sonra, inşaat sektörünün ben yıllardır içeresindeyim. 5 kat esprisi buradaki vatandaşın bire bir mağduriyeti demektir. Yani bu konunun hükümet nezdinde, belediyelerin çeşitli kurumların bilgilendirilmesi ile geri dönüşeceğini sanıyorum. Bu bir buradaki Bayraklı halkına ikinci bir deprem felaketi olur. Şimdi bakın biz ne düşünüyorduk. Burada ki Adalet Mahallesini 15 katta çıkaralım, neden 15 kata çıkaralım? 45 katlık bir yer var Adalet Mahallesinde altını otoparklarını yapalım, yeşil alanları genişletelim, sosyal donatı alanlarını genişletelim. Ama pardon, özür Abdullah Bey pardon bir dakika müsaade et. Genişletelim o inşaat alanlarında vatandaşında mağduriyetlerini  giderelim diye düşünüyorduk. Şimdi Folkartlar diğerlerinin hepsinin zemini sağlam hiçbiri bu 7 şiddetindeki bir depremle yıkılmamış. Şimdi bu deprem bahane edilerek, 5 kat yapılması buranın yanlış olunur. Ben buna tepkiliyim. Teşekkür ederim.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-  Çok sağ olun. Gönül Hanım.

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)- Tamam bir yanlış anlaşılma olduğunu söylüyor arkadaşlar.

 

Abdullah AKTAŞ- Arkadaşlar, rezerv alanı 5 artı 1 diğerleri yerinde dönüşüm olacak demekten ne anladınız merak ediyorum yani. Şimdi diğerleri zaten sizin dediğiniz gibi, Adalet Mahallesinde imar planı değişikliği var. Adalet Mahallesinin bu alanlarla alakası yok, Adalet Mahallesi 2-3 tane sokağı zaten bu apartmanın bir tanesi veya 10 sokağı bir tanesi bununla onu kıyaslamayın yani o farklı bir şey. Şimdi rezerv alanları bahsedilen Şehir Hastanesindeki rezerv alanı 5 artı 1 toplam 6 kattan oluşacak bunu söylüyoruz, ama diğerleri zaten yerinde dönüşüm olacak. Anladınız mı zaten diğerleri donat alanı bulamazsınız. O alana 5 kat yaparsanız zaten alan yetmez.

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

Abdullah AKTAŞ- Yeri uygun olduktan sonra 15 katta yapılabilir.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-  Emel Hanım son söz sizin.

Mikrofonsuz konuşulduğu için deşifre edilememiştir.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-  Tamam aynı şeyi tekrarlayıp duruyoruz. Emel Hanım buyurun.

Emel ARSLAN HÜR- Sayın Başkanım, değerli meclis üyesi arkadaşlarım, hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum. İzmir de yaşadığımız bu deprem felaketinde en çok Bayraklı’mız etkilendi. Bizim burada gün birlik ve beraberlik günü olma anlayışı ile bizimle birlikte sahada görev alan, bütün Bayraklı Belediye Meclis Üyelerimize ben teşekkür ediyorum. Abdullah Bey’e de bizi bilgilendirdiği için teşekkür ediyorum ayrıca. Devletimiz, Büyükşehir’imiz, Bayraklı Belediyemiz canla başla şuan bölgemizde vatandaşlarımızın yaralarını sarmaya çalışıp, vatandaşlarımızın en az şekilde etkileneceği şekilde yeni çalışmalar ve düzenlemeler yapıyor. Bununla ilgili de herkese çok teşekkür ediyorum emeği geçen herkese. Şuan saha olup da ilk günden itibaren desteğini bizden esirgemeyen Büyükşehir Belediyemize, Belediye Başkanımıza ve Belediye çalışanlarımıza, bu süreçte yanımızda olan sahada olan Belediye Başkanımız Sayın Serdar SANDAL’a ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum ben. Ayrıca Devletimize ve Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum ve bizimle birlikte alanda, sahada yardımlarını esirgemeyen Türkiye’nin dört bir yanından gelen sivil toplum kuruluşlarına çok teşekkür ediyorum. Deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Şuan tedavileri süren yaralı vatandaşlarımıza da acil şifalar diliyorum. Allah bir daha bize böyle acılar yaşatmasın herkese teşekkür ediyorum, herkesin emeğine sağlık.

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-  Çok sağ olun temennilerinize katılıyoruz.

 

 

 

 

 

IV. TOPLANTIYA KATILAMAYAN MECLİS ÜYELERİNİN MAZERETLERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ

 

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-  Toplantıya katılmayan meclis üyelerinin mazeretlerini oylanması hususunu oylarınıza sunuyorum. Kabul edenler, etmeyenler? Oybirliği ile kabul edilmiştir.

 

V.  TOPLANTI GÜN VE SAATİNİN TESPİTİ VE KAPANIŞ.

 

İrfan ÖNAL (Meclis I. Başkan V.)-  Bir sonra ki toplantı 1 Aralık Salı günü saat 18.00 de.

 

    İrfan ÖNAL

Meclis I. Başkan V.

 

 

                                                 Zehra ONGUN                                   Şentürk APAYDIN    

                                                        Üye                                                            Üye